Onze generatie ziet de gevaren voor kinderen niet.

Iris (42), (bonus)moeder van 3 dochters (11, 16 en 19 jaar)

Wist je dat het alcoholgebruik van ouders van invloed is op dat van hun kinderen?

Ja. “Logisch, kinderen krijgen mee dat alcohol gezellig is op feestjes, op verjaardagen.” Maar ook als ouders dagelijks drinken maakt dat dat kinderen weinig verschil zullen zien tussen frisdrank en een biertje bijvoorbeeld. Op jonge leeftijd zullen kinderen zich hier niet bewust van zijn, maar het is normaal voor ze, omdat ze dit van jongs af aan zo zien. “Als kinderen opgroeien met ouders die onthouders zijn, dan is alcohol niet vanzelfsprekend, en kijken de kinderen er dus heel anders tegenaan.” Wat ik ook zie: als kinderen opgroeien bij ouders die echt te veel drinken, drinken ze als volwassene juist nauwelijks.

 (Nu je het weet,) doe je (dan) iets met deze kennis? Zo ja wat? Zo nee, waarom niet?

Ik drink zelf heel weinig en laat dit niet afhangen van de aanwezigheid van mijn dochter of andere kinderen. Mijn dochter krijgt mee dat er thuis vaste momenten zijn waarop alcohol wordt gedronken door volwassenen. Elke dinsdag nemen opa en oma heel lekkere biologische wijn mee. Ikzelf drink dan een mini-bodempje voor de smaak. Ik wil hiermee het voorbeeld geven dat je soms wijn kunt drinken omdat je de smaak echt lekker vindt en niet voor de alcohol. Verder zeg ik bijna altijd nee tegen alcohol. Opa en oma drinken altijd wijn rond borreltijd. Dat krijgt hun kleindochter dus mee. Mijn dochter ziet alle vormen: haar bonusvader die van wijn en bier houdt, haar moeder die nauwelijks drinkt, grotere bonuszussen die experimenteren, alcohol op verjaardagen en feestjes waar volwassenen bij zijn.

Ik heb het er over met mijn dochter. Ze weet dat ik geen voorstander ben van veel drinken en ik vertel ook dat het niet goed voor je is om veel alcohol te drinken. Ze kent andere ouders die geheelonthouder zijn. Misschien hebben ze het er op school over gehad. Het accent dat ik zelf leg is op de leeftijdsgrens en de hoeveelheid: alcohol drinken is niet okay onder je 18e, het is verboden met een goede reden. Het is voor niemand gezond en voor kinderen extra ongezond. Ik bespreek ook met haar dat veel mensen het gewend zijn om alcohol te drinken en vaak denken dat het pas echt gezellig kan worden als je wat op hebt. En dat ik het daar niet mee eens ben, je kunt ook lol hebben en zelfs lekker gek doen zonder alcohol op.

Wat zou je ouders aanraden die het moeilijk vinden om minder vaak te drinken als hun kinderen erbij zijn of om helemaal niet meer te drinken als hun kinderen erbij zijn?

“Je kunt ervoor zorgen dat je alleen wat drinkt als ze in bed liggen, dus niet bij het eten of op een feestje (verjaardag, bbq.) Dit werkt bij jongere kinderen. Bij pubers zit er weinig anders op dan niet te drinken, omdat ze laat naar bed gaan. Als je dit als ouder wil, zal er wat voor over moeten hebben.” “De meeste ouders denken hier niet eens over na. Veel ouders vinden een feestje pas een feestje als er alcohol geschonken wordt. Zelfs een gewone borrel thuis, gezellig samenzijn voor het eten met een hapje en drankje wordt door velen niet leuk gevonden zonder alcohol. Het zou fantastisch zijn als we daar wat verandering in zouden kunnen brengen.

Wat zijn volgens jou (voor andere ouders) situaties waarin het heel moeilijk is om niet te drinken als je kinderen erbij zijn? Denk daarbij aan feestjes, als je ergens op bezoek bent (verjaardag, sportkantine).

Zowel thuis in de avond als bij feestjes. Als je wil dat je kinderen niet meekrijgen dat je drinkt, moet je er eigenlijk mee stoppen. Maar dan  nog zien ze anderen wel drinken.

Is er volgens jou nog een verschil tussen vaders en moeders?

Ik merk dat de algemene gedachte is dat mannen meestal  meer drinken dan vrouwen; vrouwen rijden ook meestal na een feestje. “Mannen zowel als vrouwen staan er totaal niet bij stil dat hun drinkgedrag invloed heeft op de kinderen.” Een vriendin van mij is wel alert op het feit dat ze nuchter wil blijven als er een feestje is en haar man drinkt wat. Zo is ze nuchter als er wat zou gebeuren. Zij wil honderd procent alert, beschikbaar zijn voor het geval dat iemand toevallig ziek wordt of indien er iets is waardoor ze in actie moet kunnen komen.

Als ouders het willen uitvoeren: hoe zou je kinderen kunnen uitleggen waarom je niet drinkt (als ze erbij zijn)?

Moeten ze dan weten dat je niet drinkt als ze erbij zijn? Dan geef je dus toe dat je wel drinkt als ze er niet bij zijn…

Het is moeilijk uit te leggen: je kunt zeggen dat je niet zomaar alcohol drinkt. Ik zou willen dat je kinderen kunt uitleggen hoe slecht, gevaarlijk alcohol voor je is. Maar tegelijkertijd zit ook nog in mijn hoofd: je mag best een keer een glaasje wijn drinken dat je echt lekker vindt. Daarbij wil je waarschuwen omdat er mensen zijn die drinken om de alcohol. De meeste ouders moeten er niet aan denken om te stoppen met alcohol. Het is nog niet bekend genoeg wat de schadelijke gevolgen van alcohol zijn; mensen zijn er niet van doordrongen, willen het niet geloven, hebben onvoldoende kennis erover. Ik zou graag een site willen waarop staat dat ook één glaasje (rode) wijn niet gezond is. Dit heeft mijn generatie namelijk meegekregen en nieuwe inzichten zijn voor veel volwassenen lastig te vatten.

Wil je nog iets zeggen, aanvullen?

“Onze generatie ziet de gevaren voor kinderen niet: weigert het ook te zien. En al helemaal niet voor zichzelf.  Anders moeten ze zelf ook stoppen of minderen.” “Mensen die niet drinken worden vaak gezien als niet gezellig, dat krijgen kinderen ook mee.”

“Bij een doorsnee sportvereniging staan volwassenen bier te drinken langs de lijn vanaf 16 uur.”

“Vanuit mij opvoeding en met de nieuwe huidige inzichten ontstaat een begin van bewustwording.”§. Maar “de meeste mensen zijn daar niet eens mee bezig.”

A