Ik weet gewoon de oplossing niet, maar ik vind het wel raar dat we alcohol drinken

 

Jeroen (52) , vader van vier kinderen (2, 5, 10 en 13 jaar)

 

Jeroen, woont samen met zijn vriendin en hun twee kinderen in leeftijd variërend tussen 2 en 13 jaar. Wat betreft de voorbeeldrol is Jeroen vrij duidelijk: Ik ben me bewust van mijn eigen voorbeeldrol.

“Ik zie dat mijn dochter van twee jaar al denkschema’s heeft bij dagelijkse situaties, van hoe het ‘hoort’ te gaan: Mama hoort in de blauwe auto te rijden, papa in de zwarte. Als iemand de telefoon van een ander vasthoudt, merkt ze op dat dat niet klopt.”

Niet alleen door zijn eigen kinderen, maar ook zijn eigen verleden heeft Jeroen voldoende ervaring om te weten dat voorbeeldgedrag belangrijk is: “Ik ging zelf roken, omdat mijn ouders dat deden. Toen ik 4, 5 jaar was keek ik op tegen Pipi Langkous, die zo volwassen leek en ook rookte. Ik vroeg mijn ouders of Pipi wel al mocht roken, want ik mocht dat nog niet.

Mijn idee was, dat roken een voorrecht was, behouden aan volwassenen.” Jeroen drinkt zelf bewust niet “Alcoholgebruik slaat naar mijn mening nergens op, maar het is een erg complex onderwerp in de maatschappij.”

De oplossing voor het probleem weet Jeroen zelf ook niet: “Ik raad ouders en niet-ouders aan niet te drinken dat draagt zeker bij. Ik weet dat de drooglegging rond 1930 bijvoorbeeld niet werkte. Ik weet gewoon de oplossing niet, maar ik vind het wel raar dat we alcohol drinken.”

 

 

 

A