Interessant om er eens over na te denken...

Leonie (35), moeder van 2 dochters (1,5 en bijna 4 jaar oud)

Als ik klaar ben, alles heb opgeruimd, de kinderen op bed liggen en het brood voor morgen gesmeerd is, vind ik het lekker om een wijntje te drinken. Voor mij staat het voor gezelligheid, samen zijn en ontspanning.

Door-de-week drink ik niet meer dan één wijntje op een avond en ik drink ook zeker niet alle dagen van de week. In het weekend drinken we wel eens een biertje of een wijntje waar de kinderen bij zijn. Mijn partner dronk eerder nog wel eens biertje als hij klaar was met zijn werk.

De kinderen zien dat. Onze oudste dochter wordt 4 en ziet heel goed of er bier of wijn in het glas zit. Dat geldt overigens ook voor een alcoholvrije variant; zij ziet die 0,0% niet op het flesje staan en voor haar is dat dus nog steeds bier. Laatst vroeg ze trouwens of ze uit een kinderwijnglas mocht drinken. Daar schrok ik best van. De norm die ik mijn kinderen mee zou willen geven, is dat je maximaal één keer in het weekend een glaasje alcohol mag drinken. Het lukt me niet altijd om hiernaar te handelen. Ik drink vaker alcohol of iets wat mijn kinderen met alcohol kunnen associëren in hun bijzijn dan de norm die ik zou willen hanteren.

Interessant om er eens over na te denken wat maakt dat ik dat doe. Ik ben me namelijk heel erg bewust van de invloed die ik op mijn kinderen heb. Als wij alcoholgebruik linken aan gezelligheid, geven we dat onze kinderen mee. Net als alle andere dingen die we doen en meegeven, geldt dat ook voor alcohol. Mijn partner en ik willen de gewoonte van dagelijks drinken niet creëren en we willen niet de associatie maken van gezelligheid en daar hoort alcohol bij. We creëren daarom ook heel bewust momenten van gezelligheid zonder alcohol.

A