de klik is even weg

mirjam (40), moeder van 4 kinderen (tussen 1 en 13 jaar)

Wat doet de campagne ‘Zien drinken doet drinken’ met mij? Eerlijk gezegd meer dan dat ik aanvankelijk dacht. En als ik er goed over nadenk besef ik dat mijn kinderen zich soms wat anders gaan gedragen nadat ik wat gedronken heb. Ik vind een glas wijn af en toe heel erg lekker. Hoewel ik wijn rustig kan laten staan zijn er toch feestjes waar de kinderen bij zijn als ik een glas drink

Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven, maar m’n kinderen gedragen zich anders als ik wat gedronken heb, de klik met hen is dan even weg. Eerlijk gezegd zelfs bij Rosa, die nog 1 jaar moet worden. Misschien komt het bij de kleinste doordat ik dan een andere lichaamsgeur afgeef.

Mijn advies naar andere ouders is: loop er niet voor weg maar praat er over met je kinderen wat alcohol is en wat het met je lichaam doet. Nu ik er meer over gehoord en gelezen heb ben ik me beter bewust van de risico’s van alcohol, ook voor kinderen in de puberfase.

Eerst dacht ik: wijn, dat is wat anders dan sterke drank. Het is gewoon lekker en wat kan er nu mis zijn met een enkel glas, ook al drink je het regelmatig.

Nu ik er meer over gehoord en gelezen heb denk ik er toch anders over, ook al zal ik soms best nog wel eens wat drinken. Soms wil je jezelf, na een drukke dag of op een fijn moment even belonen met een glas wijn. Ik begrijp nu dat het misschien beter is om dan even te wachten tot de kinderen naar bed zijn. 

Ik denk en ik hoop dat mijn kinderen verstandiger met alcohol zullen gaan dan zoals ik ermee opgegroeid ben. Met roken is het toch ook zo gegaan: daar wordt nu heel anders tegenaan gekeken dan vroeger. Bewust niet roken is de norm geworden en wat alcohol betreft zie ik het ook veranderen. Sommige vriendinnen van mij vinden het zelfs stoer dat ze niet meer drinken!

A