INGEWIKKELDER MAAK IK HET NIET…

 

Nienke (39); Moeder 2 kinderen (2 en 4 jaar)

 

Zien drinken doet drinken? Nu je het zegt, herinner ik me wel verhalen uit mijn kindertijd. Kinderen die ouders hadden die te veel dronken en later hetzelfde zijn gaan doen. Je invloed als ouder is veel groter dan je vaak beseft.

 

 

Ruim voor mijn eerste zwangerschap ben ik gestopt met alcoholgebruik en ik heb nadien niet meer de behoefte gehad om alcohol te nuttigen. Ik wil gewoon goed voor mijn lijf zorgen en een voorbeeld meegeven aan mijn kinderen dat je geen alcohol nodig hebt om je te vermaken of te ontspannen. intuïtief voelt het als moeder ook niet goed als ik zou drinken, je bent toch minder alert en anders in de omgang. 

 

Ik moest wel enige weerstand overwinnen in mijn omgeving. Alcoholgebruik wordt vaak gekoppeld aan ’gezelligheid’ en wanneer ik niet mee dronk ontstond er al vaak een gesprek waarin ik mijzelf moest verdedigen ‘was ik niet gezellig zonder’ of was ik ziek, zwanger, of de BOB ect’. Nu ik al geruime tijd geen alcohol meer nuttig, heerst de acceptatie en wordt er niet meer naar gevraagd. 

 

Wat ik nog wel lastig vind is de grenzen bepalen voor anderen. Als bekenden zin hebben in een wijntje bij de maaltijd en wij eten als gezin mee, is het voor mij moeilijk om daar iets van te zeggen of te vinden. Mijn kinderen hebben het haarfijn door als anderen drinken. Mijn dochter van bijna 4 zei laatst; ‘mamma waarom drink jij geen wijn’?

 

Ik geef dan aan dat ik dat niet nodig heb en niet lekker vind. Ingewikkelder maak ik het niet.

 

Ik ben niet voor een verbod van alcohol, dit zorgt volgens mij alleen maar meer voor afstand en verwijding ‘het uit zicht drinken’ Mensen blijven nou eenmaal behoefte hebben aan middelen die een verdovende werking hebben. Ik ben wel voor campagnes zoals deze, meer inspelen op bewustwording van zowel ouders als kinderen. Laten inzien dat je ook een ander (gezonder) voorbeeld voor je kind kunt zijn.

 

 

 

A