Maandag 6 november 2023 gaat de vierde editie van de campagne ‘Zien Drinken Doet Drinken’ van start tijdens de landelijke alcoholpreventieweek. De campagne loopt 3 weken. We merken dat al veel regio’s en gemeenten bezig zijn om de campagne goed voor te voorbereiden. Door deze regionale inzet, bereiken we ouders op een directere en meer persoonlijke manier. Denk bijvoorbeeld aan ouderavonden, huisartsen, nieuwsbrieven naar basisscholen, JGZ locaties, bibliotheken etc. Wij zijn erg blij met deze steun!

Campagnematerialen
De nieuwe campagnematerialen zijn te vinden op onze downloadpagina toegevoegd. zodat je ze vanaf die plek kunt downloaden.

Wat je kunt verwachten aan materialen:

 • Video
  We laten in 4 scenes gedrag zien waarmee ouders kinderen meenemen in drinkrituelen. Bij elk van deze scenes wordt de vraag gesteld: Geven we wel het goede voorbeeld? Een vraag die tot discussie leidt, want Zien Drinken, Doet Drinken: Kinderen kopiëren het drinkgedrag van ouders. Daarom ook 4 scenes die leiden tot praktische tips en handreikingen aan ouders om het niet te drinken in het bijzijn van kinderen. 
 • Posters & flyers
  Eén videofragment gebruiken we als campagnebeeld op posters en andere uitingen. Het beeld is een vader die met zijn zoon proostend op de bank zitten. Vader met een biertje en het kind met een glas cola. Naast informatie staan hier ook praktische voorbeelden en concrete tips voor ouders op. De flyer kan het hele jaar (2023-2024) gebruikt worden tijdens ouderavonden, oudergesprekken etc.   
 • Voorbeeldteksten & losse afbeeldingen
  Deze kun je zelf gebruiken in jouw eigen social media posts, nieuwsbrieven (voor basisscholen) en op de website als nieuwsbericht.
 • Gadgets
  We hebben dit jaar leuke (fris)viltjes. Viltjes zijn precies van die attributen die een belangrijke rol spelen in de alcoholmarketing. We gebruiken dit nu om juist de tips te communiceren hoe je kunt voorkomen dat je drinkt in het bijzijn van kinderen.
 • Wachtkamerschermen huisartsen
  De campagnevideo bij huisartsen tonen op schermen in hun wachtkamers.
 • Handreiking
  In de nieuwe handreiking vind je meer over deze campagne en achtergrondinformatie over de invloed van voorbeeldgedrag van ouders ten aanzien van alcoholgebruik. Ook staan er tips in over hoe je in gesprek gaat met ouders over het onderwerp ‘Zien drinken, doet drinken’.